Domů
Cannapedia Encyklopedie konopných odrůd

Flavonoidy

Flavonoidy jsou skupinou fytonutrientů, které jsou nejznámější tím, že dodávají živé barvy jinak zelené rostlinné říši, ať je to třeba modrá v borůvkách, červená v růžích nebo fialová ve vašem Grandaddy Purple.

 

Kromě kanabinoidů THC, CBD, THCV, CBG, CBN (a dalších) a terpenů, jako jsou myrcen a limonen, mají řadu dalších účinků v konopí na svědomí také flavonoidy. Ty se spolu běžně slučují a kombinují se spolu navzájem a s ostatními fytonutrienty obsaženými v konopí. Hrají přitom vysoce bioaktivní roli jak při konzumaci, tak při pěstování rostliny.

 

Protektivní funkce

Jak konopí roste, uvolňují se v něm různé flavonoidy, které působí při růstu rostliny jako filtr UV záření a ochrana před škůdci a houbami. Když konzumujeme konopí, jsou i doposud celkem opomíjené flavonoidy, které spoluvytvářejí barvu, vůni, chuť, doprovodné účinky a celkové smyslové zkušenosti.

Přestože výzkum působení flavonoidů v naší oblíbené rostlině není zatím kvůli prohibici dostatečný, patří flavonoidy obecně k nejprozkoumanějším skupinám živin. V mnoha studiích bylo identifikováno více než 6 000 druhů. Mnoho z nich se nachází v jedlých rostlinách, které denně jíme a vaříme, jsou v zelenině i ovoci.

Z celé rostlinné říše patří běžné jedlé rostliny k těm nejbohatším na flavonoidy, zvláště pokud se pěstují správným způsobem. A jak postupně přibývá vědců zabývajících se konopím, ukazuje se čím dál jasněji, že flavonoidy mohou být i v konopí poměrně hojně zastoupené a jejich potenciální role může být důležitější, než jsme si donedávna mysleli.

Z hlediska obsahu těchto látek se konopí dostává na stejný stůl s brokolicí a kapustou.

 

Další výzkumy

Abychom plně porozuměli účinkům flavonoidů v konopí, je potřeba se na tuto oblast mnohem více zaměřit. Již nyní ale víme, že kromě podpory růstu konopí a lidských senzorických vjemů mají flavonoidy v konopí při konzumaci řadu blahodárných účinků, podobně jako flavonoidy v potravě.

 

Flavonoidy